Thursday, 22 March 2012

10 pencuci mulut paling mahal di dunia

 
Agak-agak berapa harga makanan paling mahal pernah korang makan?. Pernah tak harga dessert korang lagi mahal dari harga main menu?. Kalau agak-agak nak buat gila pecah rekod peribadi makan dessert palng mahal, boleh la cuba mana-mana dessert ni;
Noka-Chocolate
No 10. Coklat Noka - USD 854 per pound ; campuran pelbagai jenis koko eksklusif . 75% kandungan koko
Golden Opulence Sundae
No 9. Golden Opulence Sundae : USD 1000 - Hanya seunit terjual setiap bulan di NYC Restaurant Serendipity
The Brownie Extraordinaire
No 8. The Brownie Extraordinaire ; USD 1000 ; produk Tropicana Resort di New Jersey dihasilkan dengan menyalut hazelnut kepada coklat hitam dan ditambah dengan ais krim, dihidangkan bersama wine yang mahal
Sultans-golden-cake
No. 7 - The Sultan's Golden Cake ; USD 1000 ; Ciragan Palace Kempinski Hotel located di Istanbul memerap cake ini selama 2 tahun sebelum dihidangkan. Hanya dibuat mengikut permintaan
Macaroons Haute Couture $7,414
No 6 - Macaroons Haute Couture; USD 7,414; Maracoon yang dibuat khas mengikut permintaan pelanggan. Pelanggan boleh memilih sendiri bahan-bahan yang diingini.
5. The Fortress Stilt Fisherman Indulgence $14,500
No 5 - The Fortress Stilt Fisherman Indulgence; USD 14,500 ; makanan yang dihasilkan untuk menggambarkan pemancing ikan di Sri Lanka
4. Frrrozen Haute Chocolate $25,000
No 4 - Frrrozen Haute Chocolate ; USD 25,000 - Satu lagi hidangan di Serendipity NYC. Pelanggan boleh membawa pulang sudu emas yang disediakan!
3. Platinum Cake $130,000
No 3 - Platinum Cake ; USD 130,000 ; Chef Nobue Ikara (Jepun) menyalut cake ini dengan topping putih, lalu dihiasi dengan rantai dan gelang platinum. Penyalut platinumnya juga boleh dimakan
 
Strawberries Arnaud $1.4 million
No 2 - Strawberries Arnaud ; USD 1.4 juta ; Strawberry yang dihiasi cream, dan disertakan setatah cincin berlian. Dihidangkan bersama set wine berharga USD 25k dan iringan musik jazz
1. Diamond Fruitcake $1.65 million
No 1 - Diamond Fruitcake ; USD 1.65 juta - Proses rekaan sahaja mengambil masa 6 bulan manakala proses menyiapkannya sebulan. Kek ini dihiasi 223 butir berlian di bahagian luarnya
Chef-chef Malaysia yang nak jadi popular lepas ni boleh la buat Kuih Lapis bertatah berlian 80 karat ke, Puteri Mandi bersadur platinum ke. Boleh masuk Malaysia Book of Record. hahah
sumber : TopTenz
__._,_.___
 

No comments: